Coaching Hilversum

Ga je mee verdwalen? Ik weet een weg.

on mei 18, 2017

Stap-Verder coaching en begeleiding Hilversum. Ga je mee verdwalen? Ik weet een weg.

Misschien vraag je je wel eens af: zou ik willen verdwalen, afstand nemen en los kunnen komen van de dagelijkse en routinematige bezigheden? Van de dingen die ik al zo lang doe, waar ik competent en succesvol in ben: waar ik – als het ware – mijn bestaansrecht aan ontleen.

Regelmatig ervaar je dat je vast zit in patronen, maar ondertussen weet je dat er ‘meer’ is wat er toe doet. Daar ben je al lang naar op zoek maar heb je nog niet gevonden. De vraag die je je dan kunt stellen is: durf je wel écht te verdwalen en te zoeken naar iets fundamenteels? Wil je het niet gewoon materieel beter krijgen of nog succesvoller worden dan nu?

Natuurlijk maakt het verschil of je streven naar het fundamentelere uitgaat van je eigen belangen en zelfs behoefte naar invloed en macht, of dat je zoeken daar bovenuit stijgt. Dat onderscheid ligt heel subtiel.

Hoe kun je nu weten wat je werkelijk drijft?

Om te weten wat je werkelijk drijft, leer je alleen door te verdwalen, door te onderzoeken. Los van de bestaande zekerheden, kennis, ervaringen en conditioneringen. Dit onderzoeken doe je vooral door bewust te leven: door open en eerlijk in het leven te staan en zonder oordeel waar te nemen.

Het proces van bewustwording opent zich namelijk door een neutrale houding ten opzichte van alles wat zich in je en aan je voordoet. En dat is alleen mogelijk als je verbinding maakt met dat niet-oordelende principe in jezelf: het diepere weten en verlangen vanuit het hart.

Hoe kun je nu neutraal staan ten opzichte van onrechtvaardigheid en lijden?

Dat is toch juist waar je een einde aan wilt maken? Dan moet het je toch uitmaken wat er gebeurt en dan wil je daar toch juist iets aan veranderen?

Heb je je weleens afgevraagd wat je werkelijk kunt doen aan grote problemen? Niet slechts voor een tijdje en vanuit oprecht goede bedoelingen, maar echt. Ken je het gevoel dat je, als het erop aankomt, niet bij machte bent om via de bekende weg wezenlijke problemen – maatschappelijk of in je directe omgeving – op te lossen?

Alleen de ervaring leert je dat er geen andere weg is om jouw omgeving te veranderen dan dat jij zelf verandert.

Niet door aan de ‘ogenschijnlijke buitenkant’ van jezelf te sleutelen, maar juist door te ontdekken dat je min of meer met lege handen staat. Doordat je alle gebruikelijke methoden die je kent los laat. Je denken, je voelen en je daden zijn dan even tot nul gereduceerd. Je ervaart leegte en openheid, want je hebt even helemaal geen antwoorden meer. En dan kan er een moment zijn, misschien in een split second, dat dwars door alles heen een inzicht als een lichtflits doorbreekt. Je wezen wordt erdoor aangeraakt en je ervaart heel even een grote vreugde die zich moeilijk laat omschrijven. En je herinnert je weer je verbondenheid met een totaal andere dimensie, een totaal ander bewustzijn.

Je hebt dan als het ware de gouden draad te pakken die jou uit de vicieuze cirkel met zijn verwarringen en dwaalwegen kan leiden. Deze ervaring zal bij je blijven. Kies je om dat innerlijke, zekere weten trouw te blijven, dan baan je, al zoekende en tastende, een nieuwe weg. Een weg die er toe doet!

 

Stap-Verder, coaching Hilversum, biedt de volgende vormen van coaching en begeleiding aan:

  • Non-duaal coaching
  • Professional coaching
  • Loopbaancoaching / loopbaanbegeleiding
  • Personal coaching
  • Executive coaching