Coaching Hilversum

De kunst om een goede relatie in stand te houden.

on mei 11, 2019

Coaching en advies Hilversum voor persoonlijke en professionele ontwikkeling

Tijdens een coaching sessie sprak een cliënt over een boek met de titel ‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’. De ondertitel van dit boek – die mij nóg meer aansprak – luidt ‘Rust vinden in een drukke wereld’.

Bij het bekijken van de inhoudsopgave viel mijn oog op een hoofdstuk, getiteld: De kunst om een goede relatie in stand te houden. Op basis van de coachvragen waarmee cliënten bij mij komen, zou de titel ook kunnen luiden: De kunst om een (slechte) relatie te veranderen in een goede. En te houden.

In veel gevallen speelt er bij vraagstukken van cliënten ‘relaties’ een belangrijke rol. De relatie met de partner, leidinggevende, collega, familie, vriend of vriendin.
Wat mij opvalt is dat veel mensen tijd en geld investeren om in een mooi huis te kunnen wonen, in een mooie auto te kunnen rijden en er mooi en representatief uit te zien. Maar hoeveel investeren we in het ontastbare, zoals een goede relatie?
Als we het geluk hebben omringd te zijn door een partner, familie en vrienden, die van ons houden om wie we zijn en echt om ons welzijn geven, voelen we ons zeker en emotioneel stabiel, zelfs als we voor uitdagingen staan.

Aan de andere kant: zelfs al hebben we ons droomhuis, een luxe auto en een perfect lichaam, toch blijven we intens ongelukkig als er problemen zijn in onze relaties. Als de problemen blijven bestaan zonder dat er een oplossing in zicht is, worden we ongelukkig en sommigen zelfs neerslachtig of depressief.

Als geluk is wat we in ons leven willen bereiken, moeten we dan niet meer investeren in het onderhouden van een goede relatie met de mensen om ons heen?
De kunst van het onderhouden van een goede relatie met bijvoorbeeld onze partner kan vergeleken worden met bij een open haard zitten. Als we er te dicht bij zitten, krijgen we het te warm en kunnen we ons branden. Als we er te ver vandaan zitten, kunnen we de warmte niet voelen.
Zo gaat het ook met relaties. Hoe goed we het ook met elkaar kunnen vinden, als we te dicht op elkaars huid zitten, zonder persoonlijke ruimte in te bouwen, voelen we ons al snel opgesloten en opgebrand. Het is gemakkelijk om de relatie als vanzelfsprekend te beschouwen en ontstemd te raken omdat je niet genoeg privacy en onafhankelijkheid hebt. Maar als we er te weinig moeite voor doen om contact te houden met onze partner, familie en vrienden, kunnen we de warmte van hun affectie niet voelen.

‘Balans’ is hierin het sleutelwoord.

Te veel trots vanuit het ego kan namelijk een bron van conflicten zijn. Maar als we anderen mild en respectvol behandelen, kunnen conflicten vermeden worden. Vaak werkt onze trots in de hand dat we rechtop staan en een strijd van wilskracht uitvechten. En terwijl we uitvechten wie gelijk heeft en wie niet, berokkenen we onszelf en de ander fysieke en/of emotionele pijn. We groeien allemaal op in een andere omgeving. Onze ervaringen verschillen, net als onze persoonlijkheden, gewoonten, waarden en gedachten. Het is voor deze mensen niet gemakkelijk om samen te leven en goede relaties te vormen of te onderhouden.

Zoals de schrijver van dit boek het verwoord: Verwacht niet van anderen dat ze jouw gewoonten volgen. Als alles altijd net zo gaat als jij wilt, is het gemakkelijk om arrogant te worden.
Doordat we met tegenslagen te maken krijgen, worden we volwassen, krijgen we meer inzicht en ontwikkelen we meer begrip.

En zo leren we de kunst om een goede relatie in stand te houden. Het begint bij onszelf.

 

Stap-Verder, coaching Hilversum, biedt de volgende vormen van coaching en begeleiding aan:

  • Non-duaal coaching
  • Professional coaching
  • Loopbaancoaching / loopbaanbegeleiding
  • Personal coaching
  • Executive coaching