Coaching Hilversum

Hoe ga je om met een Burnout?

on sep 17, 2020

Ik begeleid regelmatig mensen met een Burnout. Wat opvalt is dat veel van hen de oorzaak in eerste instantie bij zichzelf legt en dat de meesten hun Burnout niet zagen aankomen. Hoe ga je om met een Burnout? In een artikel dat ik laatst las, geeft hier een goed antwoord op.

Voor een compleet antwoord zijn er twee stappen: eerst moeten we van het idee af dat het alleen de externe factoren zijn die iemand zijn energie laten kwijtraken. De meeste behandelaars en onderzoekers denken dat het werkdruk, werkplek, verantwoordelijkheden, tijdsdruk etc. zijn die voor Burnout zorgen. Je kent ze wel, de lijstjes op internet van wat iemand allemaal anders moet doen (meer slapen, meer yoga, meer mindull enz) maar dat is niet duurzaam helpend, want er zijn opfrismomenten nodig.
Stap twee is dat we het lef hebben om naar jezelf te kijken. Dan gaat het over de liefde naar jezelf. Want de basis van het energieverlies zijn onze innerlijke patronen. Daarbij zijn er twee typen: passende en aangepaste patronen, waarbij de patronen die zijn aangepast veel meer energie kosten, maar niet gezien of gevoeld worden. Het is namelijk dezelfde energie waarmee je aanpassing hebt vormgegeven! Dat is zo vertrouwd dat je het niet opmerkt. De vis is de laatste die het water opmerkt!

Aanpassingen komen tot stand in je (vroege) jeugd waarbij de opvoeders je ook waardeerden om wie je NIET bent. Ze waardeerden bijvoorbeeld je braafheid, stilzijn, beleefdheid, netjes zijn, hard werkend, noem maar op. Vervolgens ben jij je aan gaan passen want ondanks dat je het niet bent, kun je niet aan die patronen ontkomen. Die patronen moeten ontstaan om te laten zien dat je voldoet aan de wens, (en dus de liefde!) van je opvoeders. Dat kostte veel energie en dat doe je al je hele leven lang. Maar, en dat is waarom je het niet voelt aankomen, niet je patroon veranderd (dat zou je merken immers dat is echt héél spannend want dan voldoe je niet meer aan de wens, en dus de liefde, van je opvoeders!) maar je eigen energie wordt minder. Niet alleen door het ouder worden maar ook om de aanpassing in stand te houden, is steeds meer energie nodig. En, er is geen bewustzijn over het energie verlies, en ook niet over je innerlijk patroon dat deze energie opslokt.
Iemand het verwijt maken waarom hij de Burnout niet tijdig heeft aangegeven, is een onterecht verwijt. Want innerlijke patronen zijn onbewust. Helpend om de energie ‘in de hand te houden’ is dat je de iemand bewustzijn bijbrengt over zijn specifieke innerlijke patronen. En dat is zeer duurzaam. Want extra slaap, yoga, mindfull etc zijn prima, maar niet duurzaam omdat je het onderliggende patroon niet aanpakt.
Daarmee ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor het preventief vermijden van Burnout. Want als je het innerlijke patroon kent, kun je hand in hand er bewustwording op ontwikkelen. Dat klinkt eenvoudig maar innerlijke patronen loslaten is best een uitdaging. Zoals Mozart ooit zei: “Piano spelen is niet moeilijk. Je hoeft alleen maar de juiste toets op het juiste moment aan te slaan”. Geschreven woord lijkt simpel maar oh wat is het moeilijk om de liefde naar jezelf écht te ontwikkelen. Burnout slaat dan geen gat meer in je energie. En dat is wel wat ik iedereen wens en aanraad: het lef om dit aan te gaan om daarmee een duurzame relatie met jezelf te bouwen door bewustzijn te krijgen over je innerlijke patronen.