Coaching Hilversum

Morgen ben ik vrij!

on nov 6, 2018

Vrij zijn II

De uitspraak Morgen ben ik vrij! kan in verschillende omstandigheden worden uitgesproken:

Door een gevangene, vlak voor zijn vrijlating; door een vrouw, op de avond dat zij haar man verlaat; door een kind, op de laatste schooldag van het jaar; door een aankomend student, die inpakt om op kamers te gaan; door een medewerker, voor wie het zijn laatste werkdag is op kantoor.

Al deze mensen ervaren een knellende band, een beperking: een gevangenis, een huwelijksbelofte, geestdodende leerplicht, grenzen stellende ouders, beperkte loopbaanmogelijkheden.

Vaak is er de hoop dat als onze omstandigheden wijzigen wij het beter zullen hebben. Geen dwingende partner, geen oppervlakkige vrienden, geen saaie school, geen ouderlijk gezag, geen beperkende leidinggevende. Weg met de belemmeringen, zij hinderen ons, zij maken ons ongelukkig.

Dus velen gaan ergens anders werken. Om er vervolgens achter te komen dat het bedrijf waar ze werkten zo gek nog niet was. Leuke collega’s, afwisselende werkzaamheden, mooie ontwikkelingen.

De nieuwe situatie verliest zijn glans. Maar gelukkig: als we die nieuwe loopbaanstap nemen, wordt alles beter. Hoop doet leven, nietwaar?

Blijkbaar is het zo, dat als wij nieuwe kennis en ervaringen opdoen, belemmeringen in een ander licht komen te staan. En dat schenkt perspectief, want aan kennis en ervaring kun je werken. Je kunt dus de vrijheid dichterbij halen. Dat doen we dan ook met inzet van heel ons wezen. We ruimen fysieke en psychologische hindernissen op, waarna we onvermijdelijk weer op nieuwe stuiten, die we door diepere inzichten opheffen, en zo verder. En al is het aantal nieuwe uitdagingen nog zo groot, we zetten door. Ons leven lang, want ons verlangen naar vrijheid laat ons niet met rust.

Is het je wel eens opgevallen dat wij in ons streven naar vrijheid één overheersende strategie hebben? Namelijk: het vervolmaken van onszelf, onze omgeving en/of onze omstandigheden?

Nu heb ik een gewaagde stelling. Namelijk, dat wij met deze vertrouwde strategie het verlangen naar ultieme vrijheid nooit zullen kunnen vervullen. We zijn er heel ver mee gekomen, maar ze zal ons nooit over de échte grens heen kunnen brengen. De grens die net een stap verder gaat…

De coaching en begeleiding bij Stap-Verder helpt je bij het verkennen van deze stap, die verder gaat dan de tot nu toe gebruikelijke methoden.

“Maar waarom zou ik dat willen?” zal je mogelijk zeggen. “Ik wil helemaal niet een stap verder doen en het bekende loslaten. Waarom zou ik?”. Heel simpel: om momenten van écht vrij zijn te ervaren. Deze ervaring neem je mee, in alles wat je doet. Een besluit zal vanaf dat moment vanuit een ander – ‘wijzer’ – inzicht worden genomen. En de consequenties laten zich raden..

 

Stap-Verder, coaching Hilversum, biedt de volgende vormen van coaching en begeleiding aan:

  • Non-duaal coaching
  • Professional coaching
  • Loopbaancoaching / loopbaanbegeleiding
  • Personal coaching
  • Executive coaching